wat is CVS

CVS of het chronischevermoeidheidssyndroom is een ernstige aandoening die in België naar schatting twintig tot dertigduizend mensen treft. Zoals de naam doet vermoeden is vermoeidheid de dominante klacht, maar daarnaast komen er nog een veelheid aan symptomen voor die erg verschillen van patiënt tot patiënt. Vaak vermelde klachten zijn: geheugen- en concentratieproblemen, spier- en gewrichtspijnen, grieperig gevoel, hoofdpijn, slaapstoornissen, maag- en darmstoornissen en nog heel wat andere symptomen. 

Om de diagnose van CVS te stellen maakt men meestal gebruik van de diagnostische criteria die in 1994 gepubliceerd werden door het Amerikaanse 'Centre of Disease Control and Prevention', ook wel de criteria van Fukuda genoemd. Volgens deze definitie moet de patiënt gedurende minstens zes maanden ernstige vermoeidheid vertonen in combinatie met een aantal andere symptomen zoals keelpijn, spier-en gewrichtspijn, concentratiestoornissen, hoofdpijn, gevoelige lymfeklieren, niet-verkwikkende slaap en malaise na inspanning die langer duurt dan 24h. De diagnose kan enkel gesteld worden wanneer alle andere medische oorzaken van de symptomen zijn uitgesloten.
Naast deze veelgebruikte criteria van Fukuda zijn er nog andere diagnostische criteria zoals de oudere criteria van Holmes (1988) en de Canadese criteria (2003).

Ondanks uitgebreid wetenschappelijk onderzoek tast men omtrent de oorzaken van CVS  nog steeds in het duister. Recent is er veel aandacht voor een mogelijke link met een retrovirus. 
Jammer genoeg is er tot op heden nog geen behandeling beschikbaar die CVS kan genezen.